Episode #2: Frans en een betere blauwdruk
Na de Eerste Wereldoorlog bouwt Europa zich weer op. Ook de constructie-industrie barst uit zijn voegen en heeft grote behoefte aan het maken en kopiëren van bouwplannen en technische tekeningen.
Blauwdruk bestaat dan al jaren als een reproduktieproces waarbij witte lijnen op een blauwe achtergrond worden weergegeven. Maar de chemische laag op het blauwdrukpapier is nog altijd lichtgevoelig na het fixeren, zodat kopieën niet lang bewaard kunnen worden.
Frans van der Grinten, zoon van Lodewijk en opgeleid als chemicus, ontwikkelt een meer duurzame coating die veel langer bewaard kan worden. Hij patenteert het proces en begint blauwdrukpapier te produceren dat wel een jaar bewaard kan worden. Het wordt een succes in de markt.
Het resultaat is een zeer winstgevende zaak: de productie van blauwdrukpapier naast de reeds succesvolle productie van boterkleursel.
De chemie zit wel goed! De Van der Grintens maken hun eerste stappen in de wereld van kopiëren en documentoplossingen. Vele stappen zullen volgen.
1919 1945
Productie van blauwdrukpapier